Lärosäten pratar samgående

HÖGSKOLAN2011-11-28
Flera lärosäten diskuterar sammanslagningar efter utbildningsministerns utspel om att högskolorna är för många. Det skriver TT efter en rundringning.

Högskolan på Gotland diskuterar att gå samman och bli en del av Uppsala universitet. Gotland är landets minsta högskola och Uppsala med mer än 500 professorer en av de största. Men eftersom de haft organiserad samverkan i många år är det ett rimligt alternativ, säger Gotlandsrektorn Jörgen Tholin till TT.

Högskolan i Skövde har tillsatt en utredningsgrupp som ska se över framtida handlingsvägar:

”Jag vill hitta lösningar så att högskolan här i Skövde förstärks. Det skulle kunna innebära att vi går samman med ett eller två andra lärosäten”, säger rektor Sigbritt Karlsson till TT.

Diskussioner om fusioner förs enligt TTs artikel mellan flera av lärosätena, efter utbildningsminister Jan Björklunds, FP, utspel om att minskande ungdomskullar kommer att kräva att också antalet högskolor minskar (se länk ovan till höger).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.