Miss från Bolagsverket kostar miljoner

REVISION2008-11-21

En administrativ miss kostade Bolagsverket 16 miljoner kronor, nästan en årshyra. Sedan mörkades missen i informationen till regeringen.

När Bolagsverket förra året sade upp sina lokaler för att flytta till nya, gick hyresvärden inte med på villkoren. Man var tvungen att föra tvisten till hyresnämnden, men Bolagsverket uppfattade att det fanns en muntlig överenskommelse och missade tidsfristen.

Efter förhandlingar avtalades att Bolagsverket skulle betala 16 miljoner kronor till hyresvärden, i huvudsak som skadeersättning för förlorade hyresintäkter. Men i den halvårsinformation som därefter lämnades till regeringen framgår inte varför uppgörelsen gjorts, anmärker Riksrevisionen i en rapport. Beloppet framgår inte heller på ett tydligt sätt.

Revisorerna anser att Bolagsverket brustit i sitt förvaltningsansvar. De rekommenderar att verket ”på ett tydligt sätt i årsredovisningen för innevarande år informerar om orsaken till merkostnaderna för lokalerna”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA