Det var på Kronobergshäktet i Stockholm som kriminalvårdaren misshandlade en intagen i november förra året, enligt tingsrättens dom. Både kriminalvårdaren och den intagne mannen har nu överklagat domen.
Bild: Mostphotos
Det var på Kronobergshäktet i Stockholm som kriminalvårdaren misshandlade en intagen i november förra året, enligt tingsrättens dom. Både kriminalvårdaren och den intagne mannen har nu överklagat domen.

Misshandelsdömd kriminalvårdare överklagar

KRIMINALVÅRDEN2019-11-28
En kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.

Det var i november förra året som en kriminalvårdare reagerade då en intagen man pekade finger åt honom och en kollega. Enligt tingsrättens dom tryckte kriminalvårdaren bland annat ned mannen på sängen så att han slog i huvudet.

Nu överklagar kriminalvårdaren sin dom till hovrätten. Han dömdes till tre månaders villkorligt fängelse, samhällstjänst om 100 timmar samt till att betala ett skadestånd till den misshandlade mannen på 10 000 kronor.

Tingsrätten tog då hänsyn till att Kriminalvården har angett att myndigheten kommer försöka avskeda mannen vid en fällande dom.

Enligt överklagandet vill kriminalvårdaren bli frikänd då han fortfarande nekar till gärningen och anser att det inte finns tillräckliga bevis. Alternativt vill han få ett sänkt straff.

Den intagne mannen överklagar också domen. Han hävdar att han även fick ta emot ett slag i ansiktet, vilket tingsrätten inte ansåg gick att bevisa.

Den intagnes version av händelsen styrks i förhör av kriminalvårdarens kollega som var med vid händelsen. Hon uppger dock att hon inte såg något slag mot ansiktet, enligt domen.

Vid händelsen hade den intagne mannen befunnit sig på Kronobergshäktet i Stockholm i tre månader. Dessförinnan hade han suttit häktad på annan plats i tio månader.

Den intagne är läkare och dömdes i somras till tio års fängelse och utvisning för bland annat grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Mannen begick handlingarna via den app som tillhandahålls av företaget Kry.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.