Annons:

Misshandelsfall på SiS-hem polisanmäls inte

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2023-12-07

Statens institutionsstyrelse, SiS, polisanmäler inte alla misshandelsfall på sina boenden, visar en granskning som Ekot gjort. Enligt myndigheten är det sekretessen som hindrar polisanmälningar.

Enligt Ekots granskning har det bara i år inträffat minst 30 våldsamma misshandelsfall på Statens institutionsstyrelses ungdomshem som inte polisanmälts. Det handlar enligt Ekot om incidenter där en eller flera personer sparkar och slår en utsatt ungdom. Vid ett av dessa tillfällen har personalen kunnat se via en övervakningskamera när en nyintagen kille misshandlats av flera ungdomar på avdelningen.

Enligt Malin Östling, ungdomsvårdsdirektör på SiS, bör händelser med sparkar och slag mot huvud polisanmälas, liksom misshandel där flera individer attackerar en person. Att det inte har skett anser Malin Östling är oroväckande, men enligt henne måste också varje enskild händelse ska prövas gentemot sekretesslagstiftningen.

”Jag skulle önska att vi hade en sekretesslagstiftning som gjorde att vi kunde anmäla allt våld och i synnerhet allt grovt våld”, säger Malin Östling till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA