Missnöje med både facket och CSN

CSN2003-12-16

Nu är det slutförhandlat om vilka 63 personer som sägs upp vid CSNs huvudkontor. Totalt säger myndigheten upp drygt 140 anställda. Kritik saknas inte.

Nyligen avslutades förhandlingarna om vilka som sägs upp vid Centrala studiestödsnämndens (CSN) huvudkontorsorganisation.

Det rör sig om 63 personer, de flesta i Sundsvall men en del finns också ute i landet. Alla som tackar ja till att omplaceras kan ansöka om det sextiotal lediga tjänster som finns inom CSN.

Uppsägningarna inom huvudkontorsorganisationen beräknas innebära en besparing på ungefär 24 miljoner kronor.

En av de uppsagda är Nils                   Eckerbom, fackligt förtroendevald på CSN i Malmö.

Han är kritisk till att CSN nu beordrar övertid och tar in utomstående vikarier och han är också kritisk till ST-avdelningens agerande.

Avdelningen accepterar inte övertid, men däremot att vikarier sätts in för att ersätta exempelvis studielediga och föräldralediga.

– Det är upprörande, anser Nils Eckerbom. Vi är uppsagda på grund av arbetsbrist, vilket i den offentliga sektorn är lika med medelsbrist. Men nu finns det medel till både vikarier och övertid.

Avdelningsordföranden Arne Mellqvist försvarar dock avdelningens agerande. När den nya organisationen var fastlagd och folk uppsagda, måste den fastlagda organisationen bemannas. Däremot tycker han att det är fel att beordra övertid.

– Men jag tror inte att vi kan göra så mycket åt den. Arbetsgivaren borde i stället prioritera i verksamheten, anser han

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA