Missnöje med lönen i New York

LÖNER2006-05-09

Lokalanställda ST-medlemmar vid Sveriges generalkonsulat och Sveriges FN-representation i New York är missnöjda med sina löner. Under de senaste åren har de inte fått några reallöneökningar.

Av:  Christian Örjestål

– New York är en oerhört kostsam stad att leva och arbeta i. Det går inte att jämföra New York, där man betalar över 20000 kronor i månaden för en ganska billig lägenhet, med någon annan stad i Sverige – eller USA för den delen, säger Pontus Nestell, ordförande för ST-klubben i New York. Våra löner måste räknas upp efter konsumentprisindex i New York. Annars kommer vi fortsätta att få mindre och mindre kvar i plånboken för varje år som går.

Större prisökningar i New York

Förra året var konsumentprisindex i New York drygt 8 procent högre än genomsnittet i USA. De senaste åren har levnadskostnaderna för New York-borna ökat kraftigt jämfört med den genomsnittlige amerikanens.

Lönerna för STs medlemmar i New York har under perioden inte alls ökat i motsvarande grad. I stället har de anställda fått mindre och mindre pengar kvar att leva på.

ST-klubben i New York riktar i flera brev frän kritik mot sin avdelning på regeringskansliet. De är besvikna på utfallet av den centrala löneförhandlingen och kritiska till den bristfälliga kommunikationen med ST. Dessutom är de oroade inför 2006 års löneförhandlingar

Väntar på svar

Nu har klubben begärt en redogörelse av den centrala löneförhandlingen för 2005 där de bland annat kräver svar på varför indexuppräkningen nonchalerats.

– Vi har försökt att få svar från ST på ett antal frågor om våra löner. Vi har skickat ett flertal meddelanden via e-post. Vi har till och med skickat kurirpost till Sverige och fortfarande inga svar. Det är dåligt, säger Pontus Nestell.

Från ST inom regeringskansliet hävdar man att kommunikationen varit acceptabel. Oftast har den skett på telefon. Dessutom besökte STs kanslichef, Gunnar Johanson, så sent som för någon månad sedan de anställda i New York.

–Vi har kanske inte svarat på alla mejl, men klubben har fått svar av oss. Och vi ska kräva att få använda specifik statistik för New York, Washington och Los Angeles i nästa års löneförhandlingar, lovar Åke Isaksson, ordförande för ST inom utrikesdepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA