MSB ska öka kunskapen om it-risker

IT-SÄKERHET2018-03-23
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått regeringens uppdrag att öka kunskapen om informationssäkerhet, inklusive id-stölder, bland både allmänhet och företag.

Nästan alla har tillgång till internet och allt fler använder smarta mobiler och surfplattor, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Samtidigt ökar dataintrången, it-bedrägerierna och spridningen av skadlig kod. Även antalet id-stölder ökar. Det har stor betydelse för vår förmåga att upprätthålla vårt gemensamma välstånd och vår gemensamma säkerhet att vi kan hantera riskerna som följer av samhällets digitalisering, skriver regeringen.

Uppdraget till MSB innebär bland annat att genomföra en nationell informationskampanj för att öka allmänhetens samt små och medelstora företags kunskap om vilka grundläggande säkerhetsåtgärder som kan och bör vidtas för att skydda sig mot it-incidenter, inklusive id-stölder.

I den del av uppdraget som rör id-stölder ska MSB samverka med Polismyndigheten. I den del av uppdraget som rör små och medelstora företag ska MSB samverka med Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket, som är centrala aktörer för den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se. Vid behov ska MSB även samverka med relevanta branschorganisationer. Uppdraget ska redovisas senast  januari 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.