Myndighet ansvarar för inlägg på nätet

FACEBOOK2010-08-20
Myndigheter och företag kommer att hållas ansvariga för hur personuppgifter hanteras på deras Facebook-sida, även när någon annan har gjort inlägget.

Många myndigheter väljer att sprida information och skapa dialoger via sociala medier som Facebook, bloggar och Twitter. Datainspektionen, DI, har granskat hur personuppgiftslagen följs på myndigheters bloggar och Facebook-sidor. De hittade inga kränkningar av lagen, men anser att myndigheter och företag ska hållas ansvariga inte bara för deras egen hantering av personuppgifter, men även för vad andra skriver och kommenterar.

Per Lövgren, pressekreterare på DI, förklarar att mikrobloggen Twitter är ett undantag. På Twitter lämnas inte kommentarer på användarens egen sida, istället lämnas bara en hänvisning till orginalinlägget. Då myndigheten inte kan ta bort inlägget, som de kan på en blogg eller Facebook, blir de heller inte ansvariga för hur personuppgifter behandlas där.   

Claes Helge är webbstrateg på Arbetsmiljöverket och berättar att de kollar igenom flödet på sin Facebook-sida under hela dagen. Problemet som kan uppstå är att någon kommenterar på ett gammalt inlägg, vilket inte syns lika väl.

— Men vi har faktiskt ännu inte behövt radera någon kommentar alls, säger Claes Helge.  

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.