Myndighet ansvarar för inlägg på nätet

FACEBOOK2010-08-20

Myndigheter och företag kommer att hållas ansvariga för hur personuppgifter hanteras på deras Facebook-sida, även när någon annan har gjort inlägget.

Många myndigheter väljer att sprida information och skapa dialoger via sociala medier som Facebook, bloggar och Twitter. Datainspektionen, DI, har granskat hur personuppgiftslagen följs på myndigheters bloggar och Facebook-sidor. De hittade inga kränkningar av lagen, men anser att myndigheter och företag ska hållas ansvariga inte bara för deras egen hantering av personuppgifter, men även för vad andra skriver och kommenterar.

Per Lövgren, pressekreterare på DI, förklarar att mikrobloggen Twitter är ett undantag. På Twitter lämnas inte kommentarer på användarens egen sida, istället lämnas bara en hänvisning till orginalinlägget. Då myndigheten inte kan ta bort inlägget, som de kan på en blogg eller Facebook, blir de heller inte ansvariga för hur personuppgifter behandlas där.  

Claes Helge är webbstrateg på Arbetsmiljöverket och berättar att de kollar igenom flödet på sin Facebook-sida under hela dagen. Problemet som kan uppstå är att någon kommenterar på ett gammalt inlägg, vilket inte syns lika väl.

— Men vi har faktiskt ännu inte behövt radera någon kommentar alls, säger Claes Helge. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA