Persson: Insyn ska ges på ett ansvarsfullt sätt

INSYN2005-04-05
ST Press har frågat statsminister Göran Persson om forskarna ska få det undantag från sekretesslagen som de begärt.

Svaret blev att försvarsdepartementet utreder vad som krävs för att öka offentligheten inom försvaret. När det är klart ska regeringen ta ställning.

–Inriktningen är att forskarna ska få insyn i arkiven, men på ett ansvarsfullt sätt så att underrättelsetjänstens verksamhet inte äventyras, säger Göran Persson.

Han utesluter inte heller ändringar i sekretesslagen.

Klas Åmark är inte nöjd med svaret.

–Det hjälper oss inte med den forskning som pågår just nu. Svaret visar att regeringen inte håller sitt löfte från Förintelsekonferensen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.