Myndighet ska ta fram vaccinationsbevis

CORONA2021-11-18

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, får uppdraget att se till att allmänheten får möjlighet att skaffa sig vaccinationsbevis senast 1 december. Enligt regeringens beslut ska sådana användas i samband med större sammankomster.

Av:  Getty Images

Regeringen beslutade på onsdagen att arrangörer av större allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare inomhus ska verifiera att besökarna är färdigvaccinerade med minst två doser vaccin.

”Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor”, konstaterade socialminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

För att möjliggöra de praktiska lösningarna har Digg fått i uppdrag att bistå med att skapa förutsättningar och vägleda användningen av bland annat öppen källkod. Källkoden kan enligt ett pressmeddelande från regeringen användas av utvecklare av verifieringslöningar för nationell användning av vaccinationsbevis. Sådana lösningar kan till exempel handla om en app eller hemsida där individer kan bekräfta att de har vaccinerats.

Digg ska också ta fram en verifieringslösning för dem som behöver kontrollera bevisens giltighet. Digg ska dessutom skapa en support för användare av den offentliga verifieringslösningen.

Enligt pressmeddelandet har flera marknadsaktörer redan tagit fram verifieringslösningar som bygger på befintlig kod, som kommer att kunna användas av allmänheten redan innan 1 december.

”Digg har på kort tid byggt upp det system som vi använder i dag för att resa i EU, de är väl förberedda på att snabbt kunna sjösätta en nationell lösning”, påpekar digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA