Myndighet ska ta fram vaccinationsbevis

CORONA2021-11-18
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, får uppdraget att se till att allmänheten får möjlighet att skaffa sig vaccinationsbevis senast 1 december. Enligt regeringens beslut ska sådana användas i samband med större sammankomster.
Av:  Getty Images

Regeringen beslutade på onsdagen att arrangörer av större allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare inomhus ska verifiera att besökarna är färdigvaccinerade med minst två doser vaccin.

”Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor”, konstaterade socialminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

För att möjliggöra de praktiska lösningarna har Digg fått i uppdrag att bistå med att skapa förutsättningar och vägleda användningen av bland annat öppen källkod. Källkoden kan enligt ett pressmeddelande från regeringen användas av utvecklare av verifieringslöningar för nationell användning av vaccinationsbevis. Sådana lösningar kan till exempel handla om en app eller hemsida där individer kan bekräfta att de har vaccinerats.

Digg ska också ta fram en verifieringslösning för dem som behöver kontrollera bevisens giltighet. Digg ska dessutom skapa en support för användare av den offentliga verifieringslösningen.

Enligt pressmeddelandet har flera marknadsaktörer redan tagit fram verifieringslösningar som bygger på befintlig kod, som kommer att kunna användas av allmänheten redan innan 1 december.

”Digg har på kort tid byggt upp det system som vi använder i dag för att resa i EU, de är väl förberedda på att snabbt kunna sjösätta en nationell lösning”, påpekar digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.