Myndigheter bryter mot grundlagen

GRUNDLAG2013-05-03

I 33 fall fick svenska myndigheter kritik av JO för att man under 2012 brutit mot grundlagens krav att skyndsamt lämna ut allmänna handlingar. Det visar en sammanställning från Utgivarna.

Mediaorganisationen Utgivarna har gått igenom samtliga beslut där Justitieombudsmannen, JO, kritiserat hur myndigheterna hanterat offentlighetsprincipen. Den absolut vanligaste anledningen till kritik från JO var att det tog för lång tid för myndigheten att lämna ut en efterfrågad handling. I 33 fall anmärkte JO på sådana dröjsmål under 2012.

”Jag är förvånad och starkt kritisk till att myndigheterna fortfarande inte har lärt sig vad som gäller angående skyndsamhetskravet. Samma dag eller påföljande dag ska en allmän handling lämnas ut, om inte särskilda skäl föreligger”, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter till Medievärlden.

I ytterligare elva fall har myndigheterna dragit på sig JOs missnöje genom låta bli att lämna ut en allmän handling utan att lämna något formellt avslagsbeslut till den som begärt ut handlingen. Utan ett formellt beslut kan den enskilde inte överklaga myndighetens avslag. Rätten att få ut en allmän handling har var och en, inte bara journalister.

I fem fall har myndigheten inte svarat på begäran, i tre fall har handlingarna förkommit, och i ytterligare tre fall har handlingarna över huvud taget inte diarieförts, enligt Utgivarnas sammanställning. Totalt fattade JO 47 beslut under året, innehållande kritik på 71 punkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA