Myndigheter delar goda exempel

FÖRVALTNING2014-06-11

25 statliga myndigheter deltar i ett projekt för att lyfta fram goda exempel på hur man kan öka effektiviteten i kärnverksamheten. Projektet leds av Ekonomistyrningsverket, ESV.

ESV fick i sitt regleringsbrev ett uppdrag att identifiera goda exempel på hur myndigheter har ökat effektiviteten i sina kärnverksamheter. Nu har 25 myndigheter svarat på ESVs förfrågan om att dela med sig av sina erfarenheter och att delta i projektet.

”Det är en stor bredd vad gäller myndigheterna, några är stora, andra små och de kommer från olika delar i statsförvaltningen. Deras effektiviseringsarbete varierar också. Vissa myndigheter har arbetat med effektiviteten i hela sin verksamhet, medan andra förändrat delar av verksamheten”, säger ESVs projektledare Tina J Nilsson i ett pressmeddelande.

Några av de myndigheter som deltar är Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten och Transportstyrelsen. Meningen är att hitta mönster bland exemplen. Genom att analysera vilka metoder och vilken form av styrning som leder till ökad effektivitet kan man komma underfund med inte bara vad som åstadkommits, utan också hur.

”Vi kommer också titta på vad det är som driver myndigheterna att ta steget mot förändring, vilka incitament det finns”, säger Tina J Nilsson.

I september genomför Statskontoret och ESV en workshop tillsammans med de 25 myndigheterna. Statskontoret har ett liknande uppdrag, med fokus på ökad effektivitet genom systemrelaterade förändringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA