Bild: Istockphoto

Myndigheter drabbade av webbattack

SÄKERHET2016-10-24

Flera viktiga myndigheters webbplatser låg nere under fredagen efter överbelastningsattacker. I Sverige drabbades bland annat regeringen.se och krisinformation.se, uppger SVT.

Regeringens hemsida och tjänsten krisinformation.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hörde till de webbplatser som slogs ut av överbelastningsattacker på fredagen. Hur användare påverkades berodde på varifrån i världen man försökte komma åt tjänsterna, enligt SVT.

”Det har skett överbelastningsattacker som påverkat flera stora webbplatser i USA och Sverige. Även om överbelastningsattackerna inte är riktade mot Regeringskansliet påverkas webbplatsen, vi arbetar för att åtgärda problemen”, sade Regeringskansliets kommunikationschef Eva Corp till SVT.

Också webbplatser som Amazon, Spotify, Paypal och The New York Times drabbades av överbelastningsattackerna. Enligt den svenske säkerhetsexperten David Jacoby vid Kaspersky Lab riktades överbelastningen mot en internetleverantör i USA. De drabbade webbplatserna är kunder hos den aktuella leverantören. Enligt honom är det inte kundernas sidor för sig som attackerats, utan internetleverantören.

”Man vet inte vilka som ligger bakom det. Det kan vara finniga tonåringar eller någon med politisk agenda. Jag hoppas att man kan hitta vem det är som gjort det här, men det är i dagsläget otroligt komplicerat att ta reda på om ingen går ut och erkänner”, sade David Jacoby till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA