Myndigheter får fotostationer

VISUM2006-04-13

Under hösten får Migrationsverkets tillståndsenheter nya fotostationer för biometrisk information. Under 2007 är det utlandsmyndigheternas tur.

Precis som med de nya passen ska visumhandlingar och id-kort innehålla biometrisk information i form av fingeravtryck. Informationen ska lagras i VIS, Visa Information System, som kommer att bli en av världens största databaser. Inom EU räknar man med att 80-100 miljoner individer kan komma att bli registrerade där.

Huvudsyftet med VIS är att förbättra den gemensamma viseringsverksamheten inom EU. Systemet ska också underlätta kampen mot terrorism, illegal invandring och motverka att sökande som får avslag söker visum i det ena landet efter det andra.

Ett centralt EU-projekt bygger upp den centrala databasen för VIS, som kommer att finnas i Strasbourg och Salzburg. Parallellt ska varje land bygga ett nationellt system som kan anslutas till den centrala databasen. I Sverige är det Migrationsverket som ansvarar för det.

VIS-systemet ska innehålla fotografier av de sökande, personuppgifterna i visumansökningarna och biometriska uppgifter i form av avtryck av händernas tio fingrar. Utlandsmyndigheterna kommer att använda sina fotostationer för att ta fotografier och fingeravtryck av de sökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA