Sverige bäst på pappaledighet

EU2006-05-24
Mer än två av tre av svenska pappor tar ut föräldraledighet, medan genomsnittet för EU-länderna ligger på 30 procent, enligt en undersökning som gjorts åt EU-kommissionen.

I andra änden av skalan återfinns Cypern, där bara en procent av fäderna tar barnledigt.

Studien har också undersökt hur vanligt det är bland EU-länderna med flexibel arbetstid. Nästan vart annat företag med minst tio anställda tillämpar något slags flextid. Vanligast är flextid i Lettland, Sverige, Finland och Storbritannien, medan det är ovanligt i Cypern, Portugal, Grekland och Ungern.

Flexibel arbetstid ger de anställda större tillfredsställelse i arbetet. Det säger två av tre chefer enligt undersökningen. En annan fördel är att arbetstiden lättare anpassas till arbetsbelastningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.