Myndigheter överskred sina befogenheter

REVISION2006-03-24

Fiskeriverket har överskridit sina befogenheter. Det har beviljat anslag till strukturstöd med 112 miljoner kronor utan regeringens tillstånd, skriver Riksrevisionen i sin revisionsrapport.

Riksrevisionen påpekar att en myndighet måste ha särskilt bemyndigande av regeringen för att göra åtaganden om utgifter under kommande verksamhetsår. Genom att fatta beslut om fördelningen för 2006-2008 har Fiskeriverket överskridit sina befogenheter.

Verket har fördelat både statligt och EU-finansierat strukturstöd till fisket för åren 2006-2008. Det rör sig om över 112 miljoner kronor.

Riksrevisionen prickar 16 myndigheter efter den årliga genomgången av myndigheternas årsredovisningar. Totalt omfattar revisionen cirka 270 myndigheter.

Också myndigheten för nätuniversitetet har överskridit sina befogenheter genom att fördela medel för kommande år. Beloppet är här 3,6 miljoner kronor.

Arbetslivsinstitutet kritiseras för att man överskridit anslaget för särskilda utbildningsinsatser med drygt 1,2 miljoner kronor utan regeringens medgivande.

Musikhögskolan bedriver café-verksamhet i sina lokaler. Det är en avgiftsfinansierad verksamhet som en myndighet inte får ägna sig åt utan särskilt tillstånd av regeringen. Riksrevisionen påpekade detta i förra årets revision. Sedan dess har Musikhögskolan begärt tillstånd från regeringen men inte fått något svar.

Övriga myndigheter som kritiseras:

o Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar

o Rymdstyrelsen

o Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

o Institutet för rymdfysik

o Forum för levande historia

o Nutek

o Länsstyrelserna i Kronoberg, Jämtland och Gävleborg

o Högskolan på Gotland

o Brottsoffermyndigheten

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA