Myndigheter samarbetar för att minska våld

BROTTSLIGHET2020-11-17
Den modell som har använts i Malmö för att minska det kriminella våldet under namnet Sluta skjut skulle kunna användas också på andra orter. Det visar en utvärdering från Malmö universitet.

Sluta skjut är ett pilotprojekt för att minska dödligt våld i kriminella miljöer och bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention, GVI. Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som har tagit modellen till Sverige och initierat implementeringen i Malmö, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Projektet har drivits i samverkan mellan Malmö stad, Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö under två år. Den första utvärderingen, som gjorts av Malmö universitet, visar att den amerikanska strategin kunnat anpassas till svenska förhållanden och att modellen kan vara användbar i fler svenska städer med liknande problematik som Malmö.

”Nu tar vi nästa steg och ser om och hur andra städer kan ta efter. För de kommuner som vill vara med är det avgörande med ett nära samarbete mellan kommun, polis och kriminalvård. Det kommer att ta mycket tid och resurser i anspråk, men det är också nödvändigt för att få stopp på skjutningarna och det dödliga våldet”, konstaterar Karin Svanberg, enhetschef på Brå, i pressmeddelandet.

Sluta skjut bygger enligt pressmeddelandet på vad som kallas fokuserad avskräckning. Utgångspunkten är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska resurserna riktas mot dessa individer och de grupper som de tillhör. Samhället skickar ett tydligt budskap till de våldsdrivande grupperna om att våldet måste få ett slut, men också att samhället vill väl och att det finns hjälp och stöd för den som vill lämna kriminaliteten.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.