Myndigheter vill se mer digital forskning

FORSKNING2019-11-01

Konsumentverket, Konkurrensverket och Datainspektionen föreslår i en gemensam skrivelse att regeringen satsar mer på den digitala ekonomin i forskningspolitiken.

I det gemensamma brevet till regeringen föreslår de tre myndigheterna att regeringen i den kommande forskningspolitiska propositionen lyfter forskning kring digitala plattformar och datadrivna marknader, och hur dessa använder personuppgifter.

”Dagens konsument rör sig i stor utsträckning på digitala marknader. Det erbjuder en rad nya möjligheter, men också nya risker. Den digitala handeln skapar nya utmaningar inom konsumentskyddet, men också frågor som rör personlig integritet och en sund konkurrens”, kommenterar Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell i ett pressmeddelande.

De tre myndigheterna vill se mer av integrerad och tvärvetenskaplig forskning kring den digitala utvecklingen av marknaden.

”I nuläget är en viktig drivkraft bakom den digitala ekonomins utveckling den ökade användningen av personuppgifter. Det finns också en uppenbar risk för missbruk och att uppgifter säljs vidare vilket innebär att konsumenter förlorar kontroll över sina persondata”, kommenterar Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin i pressmeddelandet.

Konsumentverket, Konkurrensverket och Datainspektionen lägger fram tre punkter i sin skrivelse till regeringen:

  • Lyft fram betydelsen av integrerad och tvärvetenskaplig forskning kring digitala och datadrivna marknader och hur de använder personuppgifter, användardata och andra data och vilka effekter som kan uppstå ur ett konsument-, integritets- och konkurrensperspektiv, vilket kan ske genom att integrera dessa perspektiv i de nationella forskningsprogrammen.
  • Ge lämpligt forskningsråd i uppdrag att i samverkan med myndigheterna genomföra en tematisk utlysning av forskningsmedel med fokus på digitala och datadrivna marknader och hur de använder personuppgifter, användardata och andra data.
  • Stärk forskningsförutsättningarna och kompetensförsörjningen inom de olika ämnena genom att verka för att skapa och utveckla excellenta fler- och tvärvetenskapliga forskningsmiljöer som forskar kring och integrerar perspektiv kring konsumentskydd, integritet och konkurrens på digitala och datadrivna marknader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA