"Myndigheterna får inte tillbaka sparade pengar"

BUDGETEN2005-09-21

ST hävdar att regeringen inte kommer att låta myndigheterna använda de sparade anslagen från 2004. Det rör sig om drygt 8 miljarder kronor som frös inne under 2005.

Hösten 2004 fick myndigheterna veta att de inte hade rätt att använda sina sparade anslag under 2005. Pengarna skulle frysas för att staten skulle klara sitt utgiftstak.

Det spred bland annat viss panik i den pågående lönerörelsen. Plötsligt blev det bråttom att betala ut nya löner trots att förhandlingarna ännu inte avslutats.

Vad som nu händer med de sparade anslag som legat orörda under 2005 framgår inte av budgetpropositionen. Bara att det finns risk för att utgiftstaket överskrids om hela anslagssparandet används under 2006.

Men STs ordförande Annette Carnhede befarar att myndigheterna bara undantagsvis kommer att få del av pengarna:

– Vi har hört det genom källor bland de ansvariga för budgetpropositionen. Pengarna kommer bara att betalas ut efter en särskild prövning.

Om inte myndigheterna kan använda sina sparade medel blir det omöjligt att göra en vettig planering av verksamheten, säger Annette Carnhede.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att regeringen tar tillbaka pengar som riksdagen redan delat ut.

En del av pengarna är redan intecknade genom avtal, bland annat omställningspengarna från Trygghetsstiftelsen.

– Nu måste de tas från de vanliga anslagen. I slutändan blir det de anställda som måste gneta ihop pengarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA