Frågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för STs deltagande i sommarens Pridefestivaler.
Bild: Mostphotos
Frågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för STs deltagande i sommarens Pridefestivaler.

Myndigheters bemötande ST-tema på årets Pride

PRIDE2018-06-07
ST kommer att delta på sommarens Pridefestivaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Förbundets fokus är myndigheternas bemötande av hbtq-personer. Åsa Hole i STs förbundsstyrelse säger att facken har ett stort ansvar att visa att de står för alla männi­skors rätt att vara som de är.

– Det finns flera rapporter som visar att hbtq-personer känner att de inte får ett bra bemötande i kontakter med myndigheterna. Exempelvis upplever många att de förutsätts vara hetero­sexuella, säger ST-ombudsmannen Bojana Mandic, som samordnar förbundets aktiviteter i frågan.

ST lyfter fram Migrationsverket, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse som exempel på myndigheter som arbetat för att höja kompetensen genom hbtq-certifieringar.

Sverige är i år värdland för det europeiska samarbetet Europride, som äger rum i Stockholm och Göteborg. ST planerar att ha två seminarier under Euro­pride i Stockholm. Förbundet kommer också att delta i paraderna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund under egen flagg.

Åsa Hole i STs förbundsstyrelse sitter med i TCOs utvecklingsgrupp för jämställdhet och mångfald. Hon tycker att facken har ett stort ansvar att visa i praktisk handling att de står för alla människors rätt att vara som de är.

– Pride är en demokratimanifestation utan dess like, säger hon.

Åsa Hole arbetar på Myndigheten för stöd till trossamfund. Myndig­hetens chef Åke Göransson deltog i förra årets Prideparad och skrev ett debatt­inlägg i Publikt om det. Men frågan diskuteras knappast myndighetschefer emellan, säger han:

– Statens värdegrund är allas lika värde, men att det skulle vara viktigt att manifestera det på det här sättet pratar vi tyvärr inte så mycket om. Jag ser det som en del av mitt uppdrag – både att fira att man kan mötas med sina olikheter, men också som en motkraft till dem som värderar människor utifrån etnisk bakgrund, religiös identitet, sexuell läggning eller vad det månde vara.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pride
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.