Nätattack befaras halv tre

SÄKERHET2012-10-05
Myndighetssverige håller andan. Klockan 14.30 har aktivistnätverket Anonymous utlovat sin största nätattack hittills. Enligt videon på Youtube är målet viktiga webbportaler i det svenska samhället.

Den senaste tiden har flera myndigheters webbplatser utsatts för nätattacker. På Youtube finns sedan i torsdags kväll en video där nätverket Anonymous utfärdar ett hot om en nätattack mot viktiga webbportaler i det svenska samhället.

Enligt videon ska det bli den största nätattacken hittills och utföras i dag klockan 14.30. Videon avslutar med uppmaningar om att fria Assange och ett fritt internet.

Bland de myndigheter som nämns som mål i olika medier finns Polisen och Kriminalvården.

Den som just nu, strax före utsatt tid för attacken, besöker Kriminalvårdens webbplats möts av ett meddelande om tekniskt underhåll. Men det är inget som har med befarade nätattacker att göra, enligt Kriminalvårdens pressjänst, utan fortsättningen av ett underhåll som pågått under hela veckan.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har attackerna hittills gått ut på att rikta en mycket stor mängd trafik mot en och samma webbplats så att den överbelastas och inte går att nå.

Anders Hansson, tillförordnad chef på Cert-se, en avdelning inom MSB, säger till SVT att det är svårt att skydda sig från attackerna.

På Certs hemsida finns det dock några tips både om hur man kan arbeta förebyggande och vad man gör om man drabbas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.