Bild: Ryhor Bruyeu/Mostphotos

Nationalmuseum ökar öppethållandet

MUSEER2024-01-11

Efter förra årets stora sparbeting utökar Nationalmuseum i Stockholm nu öppettiderna igen, rapporterar TT. Bland annat återgår museet till att hålla öppet även på tisdagar i samband med att två nya utställningar öppnar i vinter.

Under 2023 har Nationalmuseums verksamhet präglats starkt av nödvändigheten att spara pengar för att klara budgeten. Tolv miljoner kronor försvann ur budgeten inför 2023 i och med att kompensationen för fri entré drogs in, samtidigt som kostnaderna för el och övrig drift ökade. Museet har hållit stängt både måndagar och tisdagar under året. Museet beslöt också att skjuta på två planerade utställningar.

Enligt ekonomichefen Lars Lundberg är Nationalmuseums långsiktiga ekonomiska läge fortfarande pressat. Men en viktig faktor för omstarten 2024 är att räntekostnaderna blev 17 miljoner kronor lägre än befarat.

Lars Lundberg hoppas också en kommande hyreshöjning från Statens fastighetsverk inte blir så hög som tidigare befarats.

”Vi betalar en kostnadshyra till Fastighetsverket för huset på Blasieholmen på 71 miljoner kronor om året, i den ingår en kalkylränta för ett miljardlån för renoveringen av byggnaden. Vi ska stå för hela räntekostnaden, och där har vi haft en kalkylränta som varit lite hög”, säger han till TT.

I samband med att museet 22 februari öppnar de egna utställningarna om norska Harriet Backers impressionism och designutställningen ”Design = Memory” utökas öppettiderna igen.

”Då får vi 'ett nytt utökat erbjudande' så det passar väldigt bra”, säger kommunikationschefen Lena Munther till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA