Nationellt råd inrättas efter katastrofen i Asien

NYHET2005-01-11

Regeringen har beslutat att tillsätta ett nationellt råd som ska samordna svenska myndigheters insatser för hjälp och stöd till drabbade av naturkatastrofen i Asien. Ordförande för rådet blir Kerstin Wigzell.

Rådet ska skapa kontakter mellan anhöriga, efterlevande och myndigheterna samt medverka till att berörda får information om vart de vänder sig för att få hjälp. I hjälparbetet hittills har frivilligorganisationer och volontärer gjort mycket stora insatser. Rådet ska därför pröva hur dessa initiativ i fortsättningen kan knytas till arbetet med stöd för de drabbade.

Rådet ska dessutom:

  • Kartlägga resurser och identifiera behov av insatser från myndigheter eller regeringen.
  • Samordna åtgärder mellan myndigheter och om så behövs anmäla hinder för samordning eller andra brister till regeringen:
  • Samordna offentlig information om regler som har betydelse för de drabbade om socialförsäkring, skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst samt övriga berörda verksamheter.
  • Inrätta en funktion med uppgift att underlätta kontakterna mellan myndigheterna och de drabbade och anhöriga till katastrofens offer.
  • Ge förslag till de författningsändringar som rådet finner nödvändiga mot bakgrund av konsekvenserna av katastrofen för de drabbade.

Ordförande för rådet blir Socialstyrelsens förra chef Kerstin Wigzell. Ledamöter i rådet blir rikspolischefen samt generaldirektörerna för Styrelsen för psykologiskt försvar, Krisberedskapsmyndigheten, Socialstyrelsen, Skatteverket, Kammarkollegiet, Försäkringskassan och Skolverket.

En första samlad redovisning av rådets arbete ska redovisas senast den 1 juli 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA