Naturvårdsverket i ovisshet

NATURVÅRDSVERKET2018-12-18

Den nya budgeten som riksdagen röstade igenom förra veckan får stora konsekvenser för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. ”Det är första gången jag är med om en så här stor neddragning på miljöområdet.” säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, till tidningen Altinget.

Enligt den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt och fått igenom i riksdagen så sänks anslagen i miljöbudgeten med 2,1 miljarder kronor nästa år.

Det innebär att Naturvårdsverkets verksamhet kommer att påverkas på en rad olika områden, konstaterar myndigheten.

”Sammantaget innebär budgetbeslutet väldigt omfattande nedskärningar på miljö-, klimat- och naturåtgärder”, säger Björn Risinger till Altinget.

Exakt hur stora personalförändringar budgetbeslutet kan leda till Naturvårdsverket är ännu oklart.

”Vi förbereder oss för neddragning. Vi tar inte beslut om nya anställningar. Men det är mycket vi inte kan utläsa ännu”, säger Björn Risinger till Altinget.

Även Skogsstyrelsen får minskade anslag, vilket innebär att man får avsluta den så kallade Gröna jobb-satsningen. Förändringen berör både anställda och de personer som får jobb via satsningen. Skogsstyrelsen måste också blåsa av den nationella nyckelbiotopsinventeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA