Bild: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket varslar om uppsägning

NATURVÅRDSVERKET2024-02-01

Naturvårdsverket har varslat 65 personer om uppsägning, vilket motsvarar nära tio procent av de anställda. Orsaken är väntade minskningar i myndighetens budget nästa år.

Nästa år upphör flera tidsbegränsade satsningar som Naturvårdsverket fått anslag för. De gäller bland annat arbete för hållbar plastanvändning, genomförande av EU-direktiv om engångsplast och producentansvar för förpackningar och nedskräpning. Enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket har regeringen aviserat motsvarande nedskärningar i myndighetens budget. 

Besparingskravet är 65 miljoner kronor. Det ska tas hem dels genom sparsamhet, dels genom att minska personalstyrkan. Naturvårdsverket har i dag omkring 780 anställda. 

”Uppskattningsvis kommer det beröra 65 personer, men först ser vi över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering”, kommenterar generaldirektör Björn Risinger varslet i pressmeddelandet. 

Varslen drabbar båda myndighetens kontor, i Stockholm och Östersund, och samtliga avdelningar. Enligt pressmeddelandet kommer stödverksamheten att påverkas mer än kärnverksamheten. Omställningsprocessen har nu påbörjats med att förbereda underlag ute på olika avdelningar. 

Enligt STs avdelningsordförande Barbro Ögren var beskedet väntat. 

– Vi har en väldigt väl fungerande samverkan, så vi har god inblick i hur budgeten slår. Vi var medvetna om att vi får en minskad budget nästa år, säger hon till Publikt.

Arbetsgivaren har lagt ut information på intranätet om hur omställningen ska gå till, med video, frågor och svar samt hänvisningar till fackliga företrädare. Kommunikationen har varit mycket bra, anser Barbro Ögren. 

– Men på individnivå kan detta bli väldigt jobbigt. Vi kommer att behöva finnas till hands för medlemmarna. Man kommer att behöva titta på omplaceringar och sedan turordning, och det kommer säkert att bli mycket frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi Varsel
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA