Nedläggningen slår hårt i Ånge

POSTEN2010-10-19

I Ånge är besvikelsen stor över Postens beslut att lägga ned paketterminalen. Personalen tror inte på de besparingar ledningen räknar med.

Vid paketterminalen i Ånge kommer 73 fast anställda och ett trettiotal timanställda att mista sina jobb när Posten slår igen. Att hitta något nytt i Ånge är inte lätt. På Arbetsförmedlingens hemsida finns åtta lediga jobb, varav hälften inom vård och skola.

– För en kommun med 10 000 invånare är det en hård smäll när 100 blir av med jobben på ett bräde, säger STs arbetsplatsombud Stig Malmberg.

Han har jobbat inom Posten i 31 år och det här är andra gången han »blir nedlagd« i Ånge. Förra gången, 1995, ledde det till en högskoleutbildning i logistik och chefsjobb i Sundsvall och Härjedalen. För två år sedan kom han tillbaka hem till Ånge. Hur det ska bli den här gången vet han inte. Till Sundsvall är det tolv mil. Enkel resa.

– Det har varit diskussioner om terminalen i Ånge sedan den invigdes 1967, säger Kurt Paulsson.

Han har jobbat åt Posten i 45 år, men nu är det slut. Vid årsskiftet går han i avtalspension med 73 procent av lönen. Posten har sagt upp alla lokala kollektivavtal, men än så länge gäller omställningsavtalet. Den som fyllt 60 kan få pension. De som är yngre får 12 eller 18 månader i omställningsorganisationen Futurum med bibehållna förmåner om de inte hittar nytt jobb dessförinnan.

– Men de timanställda får ingenting av omställningsavtalet. Det slutar ringa i telefonen bara, konstaterar Kurt Paulsson.

Posten har utnyttjat timanställningar till bristnings­gräns­en, säger Stig Malmberg:

– De statliga bolagen uttnyttjar systemet till max. De är värre än privata företag.

Hyresavtalet med Ånge kommun går ut 2014 och då ska paket­sorteringen vara avvecklad. Verksamheten flyttas till Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall.

– Där klarar man att hantera 500 till 600 försändelser i timmen. Vi klarar 5 000. Det är klart att det inte kan vara rationellt att slå sönder en effektiv enhet och dela upp den på fyra, säger Kurt Paulsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postens framtid
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA