»Ingen Sipilä till universiteten, ingen Sipilä någonstans!« Stats­minister Juha Sipilä möts av protester mot nedskärningarna på högskolan när han besöker Östra Finlands universitet i Joensuu.
»Ingen Sipilä till universiteten, ingen Sipilä någonstans!« Stats­minister Juha Sipilä möts av protester mot nedskärningarna på högskolan när han besöker Östra Finlands universitet i Joensuu.

Nedskärningar slår hårt mot lärosäten

FINLAND2016-04-13

Före valet 2015 lovade de nuvarande regeringspartierna att inte spara på de finländska universiteten. Men direkt efter valet aviserades ett sparbeting som innebär att omkring 2 000 tjänster beräknas försvinna, varav hälften på Helsingfors universitet.

Av:  Sören Viktorsson

Besparingarna inom högskolesektorn har lett till kraftiga protester – både inom universitetsvärlden och bland finländska politiker.

De fem oppositionspartierna har skrivit en interpellation mot besparingarna och i riksdagen lovade rege­ringen att inte göra några ytter­ligare nedskärningar. Tvärtom utlovades en engångssatsning motsvarande cirka en miljard kronor på bland annat unga forskare. En eftergift som inte imponerat på oppositionen.

Det sparpaket som lagts fram kvarstår. Det slår hårdast mot den administ­rativa personalen på högskolorna.

– Våra medlemmar känner sorg och oro inför framtiden, säger Elisa Hyytiäinen, vice ordförande för facket YHL som framför allt organiserar administ­rativ personal.

– Bitterheten är stor nu när man ser att regering och riksdag inte hållit sina löften.

Elisa Hyytiäinen har svårt att förstå meningen med nedskärningarna.

– Det är ju just satsningen på utbildning som fört Finland till en topposition inom flera områden. Jag fruktar att våra universitet inte kommer att vara lika lockande i framtiden. Och för den enskilda som sägs upp är det en personlig katastrof, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA