Nigeria drog in 24 000 statliga "spökjobb"

NIGERIA2016-03-01

Nigerias president Muhammadu Buhari drar in lönen för 24 000 statsanställda. En statlig revision visade att det är anställda som antingen inte existerar eller inte arbetar, uppger BBC.

Den kraftfulla utrensningen i Nigerias statsförvaltning är en del av en pågående kampanj mot korruption i landet. Den omfattande korruptionen är ett stort problem och hindrar fortsatt ekonomisk utveckling. Tillsammans med fallande oljepriser är misshushållningen med offentliga resurser ett allvarligt hot mot landets ekonomi, skriver BBC.

President Muhammadu Bahari gick till val på att rensa upp i oegentligheterna i den offentliga förvaltningen. På regeringens initiativ inleddes i december en omfattande revision av statsförvaltningen. Granskningen visade att löner betalades ut till ett stort antal bankkonton som inte var knutna till någon faktisk person som arbetade i statens tjänst. Det visade sig också att ett antal anställda fick lön utbetalad till flera olika bankkonton. Totalt har 23 846 icke-existerande anställda tagits bort från lönelistorna. Besparingen är i storleksordningen en miljard svenska kronor per år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA