Nio områden utan leverantör av Arbetsförmedlingens tjänst

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-12-14

Nu är Arbetsförmedlingens tjänst Kundval rusta och matcha, Krom, sjösatt i hela landet. Men ännu saknas fristående leverantörer för nio glesbygdskommuner. ”Det har jag förutspått hela tiden”, säger kommunalrådet i Sorsele, Kjell Öjeryd, V.

Sedan den 7 december omfattas hela Sverige av Arbetsförmedlingens nya tjänst Kundval rusta och matcha, Krom. Tjänsten är en del av den successiva reformering av Arbetsförmedlingen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kom överens om i januariöverenskommelsen.

Rusta och matcha innebär att fristående aktörer ska guida arbetssökande till jobb eller utbildning. De arbetssökande ska själva kunna välja vilken aktör de vill ha hjälp av. Men trots att hela landet nu omfattas av tjänsten finns det i vissa områden inga aktörer att välja på.

Enligt Arbetsförmedlingen saknas leverantörer av tjänsten i nio områden, de flesta av dem är glesbygdskommuner i norra Sverige. Bland de närmare 100 leverantörer som hittills godkänts av Arbetsförmedlingen är det ingen som ansökt om att få rusta och matcha i dessa områden.

Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele kommun, är inte förvånad över att de saknar fristående aktörer.

– Det är ju marknaden som styr det här. Det är ingen som kan tjäna några pengar på att leverera den här tjänsten hit. Det har jag sagt hela tiden.

Närmaste arbetsförmedlingskontor ligger i Lycksele, 15 mil bort. Kjell Öjeryd befarar att invånare i Sorsele kommun kommer att behöva ta del av rusta och matcha-tjänsten där.

– Självklart förlorar vi på det eftersom de aktörer som finns där primärt är till för Lyckseleborna och har kunskap om den arbetsmarknaden. Våra invånare kommer att komma i andra hand.

Kjell Öjeryd menar att staten måste ta ansvar och lösa detta. Hans förslag är att de drabbade kommunerna själva får vara aktörer och mot betalning sköta tjänsten.

– Annars ser jag att det kommer att bli en allvarlig situation i slutändan.

Enligt Arbetsförmedlingen finns ytterligare ett sjuttiotal ansökningar eller tilläggsansökningar från fristående aktörer på kö hos myndigheten i väntan på handläggning.

Här saknas aktörer

I dessa kommuner finns ännu inga godkända aktörer:

  • Eda (Värmland),
  • Arjeplog,
  • Dorotea,
  • Jokkmokk,
  • Sorsele,
  • Storuman,
  • Åsele,
  • Överkalix,
  • Övertorneå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.