Nordisk kandidat ska leda ISKA

KONGRESS2007-09-27

Efter en intensiv valkampanj valdes de nordiska fackens kandidat Peter Waldorff, ordförande för det danska fackförbundet HK/Stat, till generalsekreterare i den globala fackliga organisationen ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda.

Valet genomfördes vid organisationens kongress, som just nu pågår i Wien, och resultatet tillkännagavs på torsdagsmorgonen. Peter Waldorff, som stöddes av samtliga nordiska fack – däribland ST, SKTF, Seko och Kommunal – besegrade Keith Sonnet, biträdande generalsekreterare i det brittiska fackförbundet Unison.

Peter Waldorff har varit suppleant i ISKAs exekutivkommitté sedan 1998 och är väl känd i organisationen, till skillnad från Keith Sonnet, som var ett relativt okänt namn inom den internationella fackliga organisationen när han lanserade sin kampanj.

Båda kandidaterna underströk sitt motstånd mot privatiseringar. Men Peter Waldorff framstod som mer förhandlingsinriktad, och berättade i sitt tal till kongressen om hur han i Danmark står i spetsen för kollektiva förhandlingar och hur han inom EU-samarbetet företrätt arbetstagarna i möten med statliga arbetsgivare.

– Jag har försökt att teckna bilden av ett ISKA som sätter den globala dagordningen på ett nytt sätt. Ett ISKA på två ben, som klarar både att arbeta med solidaritetsprojekt och kampanjer, men också ett ISKA som är respekterat, känt och erkänt som förhandlingspart.

Keith Sonnet betonade i sitt tal till kongressen mer ISKAs roll som en politisk kampanjorganisation för de offentliganställdas intressen:

– Jag kan inte förstå hur fackligt aktiva kan vara något annat än politiskt engagerade. Hur kan ISKA representera offentliganställda utan att ge sig in i den politik som i så stor utsträckning påverkar våra människors liv och arbeten?

Vid voteringarna på ISKAs kongress avger förbunden lika många röster som sitt medlemsantal. De stora nordiska fackförbunden har således stort inflytande i organisationen, men de har också de brittiska, amerikanska och tyska fack som stödde Keith Sonnet. I slutändan handlade det dock om en ganska tydlig segermarginal för Peter Waldorff, 5 461 840 röster mot 4 679 368.

International för offentliganställda

ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda, representerar över 600 fackförbund i mer än 150 länder som tillsammans samlar över 20 miljoner medlemmar.
Medlemmarna arbetar i kommunal och statlig förvaltning samt med allmännyttiga tjänster sm vatten- och energiförsörjning.
Organisationens ordförande är Ylva Thörn från Kommunal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA