Nordiskt samarbete om upphandling

UPPHANDLING2014-01-16

I ett nordiskt samarbete om upphandling skulle nya modeller för att beräkna livscykelkostnader kunna tas fram. Det skriver Statskontoret i en rapport till regeringen.

Statskontoret har gjort en inledande analys av hur ett utökat samarbete mellan de nordiska länderna kring offentlig upphandling skulle kunna utvecklas. Rapporten bygger bland annat på intervjuer med företrädare för ett urval ansvariga myndigheter i de nordiska länderna. Utifrån dessa har Statskontoret identifierat fyra möjliga områden för ett breddat och fördjupat nordiskt samarbete om socialt och miljömässigt hållbar offentlig upphandling.

Ett område handlar om erfarenhetsutbyte och samarbete kring en gemensam nordisk modell är beräkning och användning av livscykelkostnader. Alla de tillfrågade myndigheterna uttrycker intresse för att arbeta vidare med livscykelkostnader, som är komplext för både upphandlande myndigheter och leverantörer.

Ett annat område är gemensamma nordiska kriterier och krav för hållbar upphandling. På miljöområdet har man redan kommit ganska långt. Enligt Statskontoret skulle ett nordiskt samarbete om gemensamma kriterier avseende sociala krav och mål vara mest fruktbart.

Statskontoret förordar också ett gemensamt arbete för att utveckla uppföljningen. Ett nordiskt samarbete kan förstärka kompetensen på området och på sikt lägga grund för ett mer samordnat uppföljningsarbete, skriver Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA