Norska kriminalvårdare i politisk strejk

NORGE2018-10-22

Under förmiddagen i dag genomför norska kriminalvårdare en strejk mot besparingskrav och nedläggning av anstalter och anstaltsplatser. De intagna på anstalter med lägre säkerhetsnivå får då klara sig själva, skriver Norsk fengsel- og Friomsorgsforbund och Kriminalomsorgens Yrkesforbund i ett pressmeddelande.

Strejken genomförs av Norsk fengsel- og Friomsorgsforbund och Kriminalomsorgens Yrkesforbund och berör 4 400 anställda. Den innebär att man i huvudsak lägger ned arbetet, men inte att man lämnar arbetsplatsen. Däremot får de intagna som är på anstalter med lägre säkerhetsnivå klara sig själva mellan elva och ett medan andra intagna kommer att vara inlåsta mellan de två klockslagen.

”Detta är historiskt och unikt. Vi har ingen tradition av att lägga ned arbetet i protest, säger Knut Are Svenkerud, förbundsordförande i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Förbundens budskap till regeringen och stortinget är att dra tillbaka besparingskravet på 23,3 miljoner norska kronor och därmed stoppa nedläggningen av anstalter till dess att det finns mer grundliga prognoser för det framtida platsbehovet.

Precis som i Sverige pågår ett förändringsarbete inom Polisen, med målet att få fler lagförda. Det här menar Norsk fengsel- og Friomsorgsforbund och Kriminalomsorgens Yrkesforbund kan påverka hur många platser som kommer att behövas på anstalt.

Det är oförsvarligt att föreslå nedläggningar nu, skriver förbunden, och menar att en debatt om detta bör vänta tills det nya Agderfängelset öppnas.

Kriminalomsorgens Yrkesforbund ingår i YS Stat, som stöttar demonstrationen på sin hemsida och skriver att kriminalvården redan är hårt pressat sett till bemanning, resurser och säkerhet för de anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA