Nu är han vald till parlamentet

COLOMBIA2003-12-11

För knappt ett och ett halvt år sedan var han nära att bli dödad i ett eldbakhåll. Nu har Wilson Borja valts in i det colombianska parlamentet.

Av:  Dick Emanuelsson

Wilson Borja är ordförande för landets statstjänstemannaförbund Fenaltrase. Han representerar den breda vänsteralliansen Frente Social y Politico (FSP), som i huvudsak består av representanter från det colombianska facket. FSP gjorde ett överraskande bra val.

– Vi får väl se hur det går i kväll på röstsammanräkningen, sa Borja om valdagens resultat när jag träffade honom utanför morgongudstjänsten i det proletära bostadsområdet Bochica i Bogotá den 15 mars.

Det var här han utsattes för ett bakhåll på morgonen den 15 december 2000.

Fem paramilitärer besköt hans bil och 57 kulor trängde in i bilen när mördarna öppnade eld. En kula svedde huvudsvålen, en annan trängde in i axeln och den tredje sköt sönder delar av Borjas vänsterben. (Attentatet är skildrat i Statstjänstemannen nr 2/01).

Tack vare den snabba reaktionen från livvakterna tvingades mördarna till reträtt men lämnade en av sina kamrater död på gatan. Bakom ”dödsskvadronen” stod minst ett tiotal polis- och arméofficerare. De är nu häktade efter att trådarna delvis har nystats upp tack vare en mobiltelefon som den döde paramilitären innehade.

Jag träffade Borja en vecka efter attentatet på polisens stora sjukhus i Bogota. Det var ingen knäckt man.

Tvärtom svor han att komma tillbaka. Skottskadan i benet skulle inte hindra honom från att försvara sina medlemmar och peka ut dem som ligger bakom mordvågen mot facket i Colombia.

Nästan 15 månader senare går Borja med sina kryckor mot valbåset för att lägga sin röst i senats- och kongressvalet. Klockan 18:30 på kvällen står det klart att han är vald till det colombianska parlamentet.

Han har utmanat döden och besegrat den, säger hans partikamrater och vänner i FSP.

I slutet av mars beslöt 17 parlamentsledamöter, bland dem Wilson Borja, att stödja kandidaturen för Luis Eduardo Garzon till president. Garzon är före detta ordförande för CUT, den största landsorganisationen, i vilken statstjänstemännens Fenaltrase ingår. Han har besökt Sverige flera gånger på inbjudan av ST.

Opinionsundersökningar visar att Garzon har möjlighet att gå vidare till en andra valomgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA