Attentatsmän fick arton år

COLOMBIA2003-07-30

De män som för två år sedan försökte mörda ordföranden för de statsanställda i Colombia, dömdes i slutet av december till 18 år och sex månaders fängelse.

Av:  Dick Emanuelsson

Armékaptenen Jorge Ernesto Rojas och armésergeanten Evangelista Basto Bernal tog emot sina domar med fällda huvuden. Jhon Fredy Peña, armékorpral, fick 42 månaders fängelse för delaktighet i dådet.

Klockan var 06.10 på morgonen den 15 december 2000. Wilson Borja var på väg från sitt hem tillsammans med två livvakter när de besköts av ett tiotal skott från en automatkarbin. Livvakten Tomas Quiñonez kände att något slog in i hans ansikte samtidigt som Wilson skrek: Jag är träffad! Muchachos, skjut tillbaka för helvete!

Bilen träffades av 57 kulor. Quiñonez fick ena ögat nästan förstört och näsan bortskjuten. Livvakterna sköt mot attentatsmännen och sårade en av paramilitärerna. För att han inte skulle kunna tala, sköt de övriga attentatsmännen ihjäl honom på platsen.

Men den dödes mobiltelefon hittades på gärningsplatsen. Från den nystades hela konspirationen och attentatet upp. Spåren ledde mot de militära styrkorna och de två officerarna.
Advokatkollektivet José Alvear Restrepo anser att ett minimum av rättvisa har skipats genom domen:

”Vi vill också påpeka än en gång att det fortfarande inte har klargjorts vem eller vilka som var de intellektuellt ansvariga för attentatet mot Wilson Borja.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA