Nu kan fler flygledare vara dubbelanslutna

LUFTFART2020-06-26

ST och fackförbundet Vision har kommit kommer överens om ett dubbelanslutningsavtal för flygledare anställda på flygplatser som ägs av kommunala bolag.

Förbundsstyrelsen har tillsammans med fackförbundet Vision, som organiserar tjänstemän inom kommuner och regioner, kommit överens om ett dubbelanslutningsavtal för flygledare.

Det innebär att flygledare anställda på flygplatser som ägs av kommunala bolag framöver kommer att kunna vara anslutna både till ST och Vision, men endast betala en avgift.

– Det handlar inte om jättemånga personer, det rör sig kanske om ett tjugotal, men de finns och har önskat att vara med i gemenskapen här i ST. Vi organiserar ju ungefär 90 procent av alla flygledare, säger STs förbundssekreterare och biträdande kanslichef Dag Andersson.

Vision kommer fortfarande att hantera kollektivavtalen och ha förhandlingsrätten, medan ST kan hjälpa medlemmarna med yrkesmässiga frågor. Bland annat kan det handla om att ta del av och jämföra villkor och löner.

Ett liknande avtal finns sedan tidigare med Unionen, där flygledare på privatägda flygplatser också kan vara med i ST utan att betala dubbel avgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Luftfart Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA