Nu minskar köerna för körkort

TRANSPORTSTYRELSEN2010-05-03

Transportstyrelsen börjar äntligen få ned köerna för körkortstillstånd. Men nu kan situationen förvärras på nytt, eftersom många ansöker om tillstånd inför sommaren.

Transportstyrelsens personal har arbetat mycket övertid, men fått hård kritik i media. Radio och tidningar har rapporterat om väntetider för körkortstillstånd på uppemot fem månader. Myndigheten har också blivit JO-anmäld för sin utdragna handläggning.

– Personalen har ställt upp väldigt lojalt. Det har varit hårt, men vi ser resultat nu, säger Claes Pettersson på Transportstyrelsen.

Han är chef för myndighetens kundtjänst i Örebro, som också ansvarar för körkortstillstånden.

Vid årsskiftet förflyttades 30 000 väntande ärenden över från länsstyrelserna. Och varje dag kommer det in ungefär 1 400 nya ansökningar – plus 1 000 ansökningar om handledartillstånd. Men enligt Claes Pettersson börjar man nu att komma ikapp.

– Nu hanterar vi ärenden som ligger två till tre veckor tillbaka i tiden. Om handlingarna inte behöver kompletteras går det snabbt, men kompletteringar kan tyvärr dra ut på tiden.

Under årets tre första månader rapporterade personalstyrkan på 30 personer in 622 övertidstimmar.

– De har jobbat hårt. Nu finns det en risk att köerna ökar igen inför sommaren, men utgångsläget ser i alla fall ganska gott ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA