Nuders optimism ifrågasätts

BUDGETEN2006-04-25

Sysselsättningen ökar med 80 000 personer i år, och målet för arbetslösheten nås i slutet av året, enligt vårpropositionen. Men TCO anser att prognosen är alltför optimistisk.

Efter krisåren i början av 90-talet införde regeringen målet att halvera arbetslösheten från dess dåvarande nivå på 8 procent. Men den nivån har vi bara haft under en kort period kring sekelskiftet.

Nu räknar regeringen med att åter klara måltalet – fast med en nivå på 4,5 procent för den öppna arbetslösheten. Anledningen är att Statistiska centralbyrån, SCB, ändrat beräkningsmetod. Nu motsvarar 4,5 procent ungefär 4,0 procent med tidigare sätt att räkna.

TCO oroas för fasta jobb

Sysselsättningen väntas öka med 80 000 personer i år och 40 000 personer nästa år. TCO gör dock en annan bedömning i sin budgetkommentar, och räknar med 40 000–70 000 nya jobb i år.

–Den svenska ekonomin går på högvarv utan att det hittills fått någon nämnvärd effekt på arbetslösheten, säger Sture Nordh, TCOs ordförande. Vi är fortsatt oroliga för de fasta jobben. Det saknas en långsiktig utbildningsstrategi som kan ge ökad tillgång på kvalificerad arbetskraft och fler reguljära jobb på sikt.

Jobbsatsningar kostar pengar

Jämfört med hur regeringen i höstas tänkte sig budgeten för 2007 blir utgifterna nästan fem miljarder kronor högre. Detta trots att man räknar med kraftigt minskande kostnader för sjukpenning och förtidspensioneringar.

De ökade utgifterna beror till stor del på nya jobbsatsningar:

*11 000 nya platser per år i arbetsmarknadspolitiska program under 2007 och 2008.

*Årets 1 000 nya platser i kvalificerad yrkesutbildning behålls till 2009.

*Fler så kallade kompetensöverföringsjobb, som syftar till att underlätta generationsväxlingen i staten. Den tvååriga satsningen betalar 1000 akademikerjobb på statliga arbetsplatser, och ytterligare 250 arbetstillfällen ska tillkomma den 1 juli i år. Det beräknas kosta 20 miljoner kronor. Nästa år ökas anslaget med 90 miljoner kronor.

*150 jobb inom kulturområdet blir resultatet av de 23 
respektive 45 nya miljoner kronor som museerna får 2006– 2007 för att bevara sina samlingar och göra dem tillgängliga. Satsning pågår redan, och enligt vårpropositionen har den visat goda resultat.

*Kravet på arbetsgivare att bidra till finansiering av arbetspraktik slopas på försök till och med 2007.

*2 000 fler lönebidrag, som ska ge sysselsättning till arbetshandikappade.

*Plusjobbare som fyllt 60 år kan få behålla plusjobbet tills de fyllt 65. Plusjobb riktade till ungdomar införs 1 juli.

*Kommuner som ger ungdomar sommarjobb får del av regeringens bidrag på 100 miljoner kronor.

*Ungdomar kan få resebidrag för att åka på anställningsintervjuer.

*Arbetsplatsintroduktion för invandrare blir ordinarie verksamhet i Ams.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA