Ny åklagarenhet granskar polisen

NYHET2004-12-08

Riksåklagaren har beslutat att bilda en ny nationell enhet som ska handlägga ärenden om misstankar mot poliser. Dessutom förstärks arbetet mot korruption.

Den 1 januari bildas en ny rikstäckande enhet för handläggning av ärenden där poliser misstänks för brott. Åklagarna på enheten kommer att lokaliseras till Stockholm, Göteborg och Malmö,

Enheten kommer att ledas av överåklagare Guntra Åhlund.

Åklagarna ska arbeta tillsammans med polisens internutredningsenheter. Och Rikspolisstyrelsen har varit med i arbetet att bestämma formerna för den nya enheten.

– Genom den nya enheten skapas den tydliga organisation med självständighet och integritet som krävs för allmänhetens förtroende vid handläggning av denna typ av ärenden, säger riksåklagare Fredrik Wersäll.

Riksåklagaren har även beslutat att förstärka riksenheten mot korruption. Enheten kommer, som tidigare, att ledas av överåklagare Christer van der Kwast, men förstärks med ytterligare åklagare.

– Erfarenheter av enhetens arbete hittills visar att det finns ett behov av att öka insatserna mot korruption. Därför har jag sett det som nödvändigt att förstärka verksamheten, säger Fredrik Wersäll.

De två enheterna kommer organisatoriskt att vara placerade direkt under riksåklagaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA