Ny brittisk dataskandal

STORBRITANNIEN2008-09-08

En strejk hotar inom kriminalvården i Storbritannien. Orsaken är att en hårddisk kommit på avvägar. På den finns personliga uppgifter om 5 000 anställda. Händelsen är en i raden av liknande inom den brittiska förvaltningen.

Hårddisken innehåller både namn, födelsedatum, försäkrings- och anställningsnummer på anställda inom den brittiska kriminalvården. Senast hårddisken sågs av det privata företag som hanterade uppgifterna var i juli 2007 men inte förrän i juli i år rapporterades förlusten.

Justitieminister Jack Straw har enligt tidningen The Guardian sagt att han är ”ytterligt oroad” av att uppgifterna kommit bort och att han beordrat en snabb undersökning för att reda ut omständigheterna kring händelsen.

Fackförbunden har varnat för att en del anställda och även deras familjer måste byta bostadsort av säkerhetsskäl, om det visar sig att de förkomna uppgifterna är känsliga.

Försvinnandet är inte det enda då känsliga data om brittiska medborgare kommit på drift. Förra året försvann två hårddiskar med sekretessbelagda uppgifter om barnbidrag till 25 miljoner brittiska familjer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA