Ny generaldirektör tar lätt på krisläge

SKATTEVERKET2010-03-02

Skatteverket behöver hundratals miljoner i extra anslag för att vända sitt krisläge. Ändå anser den nytillträdda generaldirektören att verksamheten är ”välskött”. Enligt ST har ledningen tappat greppet om ekonomin.

På tre år har Skatteverket dragit på sig ett underskott på drygt 250 miljoner kronor. Enligt myndighetens egna prognoser väntas man tappa ytterligare minst 100 miljoner kronor per år de närmaste fem åren.

Situationen är så allvarlig att finansdepartementet krävt Skatteverket på en handlingsplan för att få ekonomin i balans. Den nytillträdde generaldirektören Ingemar Hansson lämnade jobbet som statssekreterare på just detta departement för att leda Skatteverket. Trots läget beskriver han sin nya arbetsplats som ”välskött och välfungerande” på intranätet.

Vill inte kommentera

Ingemar Hansson har avböjt kommentarer till ST Press. Ing-Marie Sandin, ST-ordförande på Skatteverket, är starkt kritisk till hur ledningen hanterat ekonomin de senaste åren:

– Jag tror inte att de har koll. Jag tycker att man har misskött ekonomin rejält.

Nu hoppas Skatteverket på närmare 400 miljoner kronor extra från regeringen – bara i år. Beloppen stiger sedan, till över en halv miljard kronor extra 2013.

De senaste två åren har Skatteverket krympt personalstyrkan med 1 000 personer genom naturlig avgång. I praktiken råder anställningsstopp på de flesta områden. Men ST ser nu en överhängande risk för ytterligare personalnedskärningar.

– Får vi inga extra pengar är det stor kris, säger Ing-Marie Sandin. Större delen av myndighetens utgifter är ju personalkostnader.

Ingemar Hansson.<br>
Bild: Pawel Flato
Ingemar Hansson.<br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Inlagt av skattebetalare (ej verifierad) mån, 03/08/2010 - 11:18
vad hände med 120 miljonerna som försvann från skatteverket?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA