Ny JO-kritik mot Stockholms tingsrätt

JO2006-02-09

JO riktar på nytt kritik mot Stockholms tingsrätt för långa handläggningstider. År 1996 stämdes SE Banken av ett antal kunder. Snart tio år senare är målen fortfarande inte avgjorda.

Sammanlagt 75 personer står bakom stämningarna mot SE Banken och SE Banken Fonder. I stämningarna yrkar de 75 på ersättning för skada som de anser sig ha lidit av hur banken och dess dotterföretag hanterat deras medel.

Därefter har åren gått allt medan tingsrättens domare och företrädare för de två parterna skickat brev till varandra.

Under tiden har den ansvarige domaren bytts ut i samband med omorganisationer. I oktober 2004 la domstolen ner hela den avdelning som hade handlagt målen och målen flyttades till en annan avdelning.

”Stockholms tingsrätt har under åratal kämpat med alltför stora balanser och otillräckliga resurser”, skriver tingsrättens chef Lena Berke till JO.

”Under senare år har tingsrätten dessutom fått minskade resurser samtidigt som inströmningen av mål ökat. Det säger sig självt att resultatet blir en försämrad service till domstolens parter.”

Handläggningstiden i målen har varit alldeles för lång, konstaterar JO. De skäl tingsrättens domare tagit upp om långa uppskov som begärts av parterna ursäktar inte detta.

”Även mot bakgrund av vad som upplysts om den ansträngda arbetssituationen vid tingsrätten är handläggningstiden oacceptabel och det finns därför anledning att rikta skarp kritik mot tingsrätten”, skriver JO Mats Melin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA