Ny lag ska minska trycket på Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2024-05-30

I en lagrådsremiss föreslår regeringen ny lagstiftning för att fler ska kunna avtjäna sina fängelsestraff utomlands. ”Det handlar om att minska trycket på Kriminalvården och värna skattebetalarnas pengar”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, lagförslaget i ett pressmeddelande.

Regeringens förslag finns i ett utkast till lagrådsremiss med en ny lag om överförande av verkställighet från och till Sverige av bland annat fängelsestraff. Syftet är att snabba på processen och öka antalet dömda som avtjänar fängelsestraff i sina hemländer, skriver regeringen i pressmeddelandet.

”En utlänning som begår brott i Sverige ska så långt det är möjligt avtjäna straffet i sitt hemland. De här förslagen är en viktig del i det arbetet”, kommenterar Gunnar Strömmer lagförslaget. 

Den pågående omläggningen av rättspolitiken innebär att fler kommer att dömas till fängelse och under längre tid, skriver regeringen i pressmeddelandet. Lagrådsremissen syftar till att dömda personer sak kunna avtjäna sina straff i sina hemländer i fler fall än tidigare. Det ska leda till att belastningen på svenska anstalter minskar.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA