Ny myndighet kan hamna i Göteborg

HAVSMILJÖMYNDIGHETEN2010-01-13

Om de rödgröna vinner valet i höst kommer den nya Havsmiljömyndigheten att placeras i Göteborg och få ansvar även för fiskerifrågor.

Det framgår av en debattartikel i Göteborgs-Posten av Tina Ehn (MP), Wiwianne Johansson (V) och Jan-Olof Larsson (S) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Regeringen har tillsatt en utredning inför bildandet av Havsmiljömyndigheten, som bland annat ska ta över delar av Fiskeriverkets verksamhet. Det är dock inte tänkt att verkets arbete med fiskeriförvaltning och kontroll av fisket ska följa med, vilket miljöorganisationer, lokala fackliga organisationer och nu även oppositionen reagerar emot.

Det är bra med en samlad förvaltning av havs- och vattenmiljöfrågor, sägs det i debattartikeln. Men då måste också fisket vara med, eftersom det har stor direkt inverkan på havet. Även ST-avdelningen och Saco-föreningen på Fiskeriverket påtalar i en skrivelse att fisket har storskaliga effekter på exempelvis Östersjöns status.

När det gäller placeringen av den nya Havsmiljömyndigheten tycker de rödgröna att ”sunt förnuft” talar för Göteborg. Där finns redan flera viktiga instanser på området, såsom Havsmiljöinstitutet, organisationen för fiskerikontroll och Vattenmyndigheten för Västerhavet.

Regeringens utredare Marie Hafström ska lämna sitt förslag senast 1 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA