Ny nämnd får övervaka hemlig övervakning

NY NÄMND2005-12-01

Utredaren Carl-Anton Spak föreslår att det inrättas en särskild nämnd som ska övervaka användningen av hemliga tvångsmedel.

Uppgiften för tvångsmedelsnämnden blir att övervaka de brottsbekämpande myndigheternas användning av hemlig teleavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig teleövervakning. Den ska även granska användandet av överskottsinformation och hur lagen om utlänningskontroll tilllämpas.

Om nuvarande förslag om hemlig husrannsakan och buggning blir verklighet, ska nämnden även övervaka hur dessa används.

Tvångsmedelsnämnden ska enligt förslaget ha »ett parlamentariskt inslag«, men lyda under regeringen.

Enligt utredaren skulle inrättandet av en tvångsmedelsnämnd innebära att regeringen inte längre behöver göra någon årlig redovisning till riksdagen om användandet av tvångsmedel.

Utredningen föreslår att nämnden får högst åtta ledamöter och en sekreterare och att den startar sin verksamhet i juli 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA