Ny webbportal för öppna data

ÖPPENHET2014-03-03

Riksarkivet bör få ansvar för en ny webbportal, föreslår regeringens utredare Göran Gräslund. Portalen ska vara en ingång för företag och andra som vill vidareanvända information från offentlig förvaltning.

Bakgrunden är att EU i juni förra året beslutade om det så kallade PSI-direktivet, Public sector information, som gäller vidareutnyttjande av offentliga handlingar. Tanken med direktivet är att det ska bli enklare och billigare att utnyttja data från myndigheter.

Tillgängligheten ska enligt utredningen öka genom en ny, myndighetsgemensam portal som Riksarkivet får ansvaret för. Riksarkivet ska också utarbeta föreskrifter om hur myndigheter ska informera om tillgängliga handlingar.

Myndigheterna ska tillhandahålla handlingarna till självkostnadspris, om de över huvud taget får ta ut avgifter. Den principen gäller redan i dag, men den bör fastställas i lag, föreslår utredaren Göran Gräslund, tidigare generaldirektör på Datainspektionen.

Museer, arkiv, bibliotek samt vissa myndigheter som är skyldiga att ta ut avgifter kan få ta mer betalt.

Regeringen bör i sin styrning av myndigheterna också titta på vilken kultur och vilka attityder till vidareanvändning som finns på myndigheterna, anser Göran Gräslund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA