Nya direktiv sinkar utredning

SOCIALFÖRSÄKRING2012-09-18
Den statliga Socialförsäkringsutredningen får ett utökat uppdrag i frågor som rör arbetslöshetsförsäkringen. Samtidigt förlängs utredningstiden till på andra sidan valet år 2014.

Den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen ska nu bland annat bedöma konsekvenserna av riksdagsmajoritetens krav på mer generösa regler i arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller den så kallade hundradagarsregeln, som innebär att arbetssökande bara behöver söka jobb inom sitt närområde under de första hundra dagarna. Ett annat riksdagskrav är att deltidsarbetslösa ska kunna få ersättning längre tid än 75 dagar.

Utredarna ska även bedöma om a-kassorna, som inte är myndigheter, i viss mån ska styras av förvaltningslagen, och om det behövs särskilda regler för deras informationssäkerhet, interna styrning och kontroll.

Utredningen får också i uppdrag att förtydliga hanteringen av förtroendevalda och uppdragstagare i a-kassan och att förnya och förtydliga reglerna för samtida uttag av pension och a-kassa.

Enligt utredningens tidigare direktiv skulle slutbetänkande lämnas senast den 15 maj 2013. Nu förlängs utredningstiden till 31 januari 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.