Nya pensionsregler för scenkonsten

PENSIONER2013-09-10

Regeringen driver på om nytt avtal om pensionerna på scenkonstområdet. De grupper som nu har lägre pensionsålder än 65 år bör få hjälp till omställning och karriärbyte, anser regeringen.

I den kommande budgetpropositionen kommer regeringen att avisera en avveckling av den nuvarande statliga regleringen av tjänstepensioner, Pisa-förordningen, med start 1 januari 2015. Det nuvarande pensionssystemet är svårförutsägbart för både arbetsgivare och arbetstagare, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Systemet är inte heller anpassat till tidigare ändringar av det allmänna pensionssystemet.

Teaterförbundet välkomnar regeringens initiativ:

”Regeringens klara besked om att pensionspengarna kommer att stanna kvar hos institutionerna är mycket glädjande. Därigenom skapas förutsättningar för parterna på scenkonstens område att utforma ett nytt pensionssystem som är anpassat till en frilansarbetsmarknad och olika yrkesgruppers behov av särlösningar”, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson i ett pressmeddelande.

Totalt berörs ett 60-tal institutioner med cirka 5 700 anställda inom yrkesgrupper som dansare, sångare, musiker och skådespelare. Vilka övergångsbestämmelser som ska gälla bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA