Nya regler om sjukskrivning för psykisk ohälsa

SJUKSKRIVNINGAR2016-10-03
För att förbättra situationen för den växande grupp personer som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa vill Socialstyrelsen utvidga möjligheterna till individuellt anpassade sjukskrivningar.

Flera olika sjukskrivningslängder och möjlighet att jobba deltid under sjukskrivningen kan främja hälsan hos personer med psykisk ohälsa och göra vägen tillbaka till arbete kortare och lättare, enligt Socialstyrelsens kommande rekommendationer till den som sjukskriver. Psykisk ohälsa är ett snabbt växande problem i Sverige. Under perioden 2010-2015 stod de psykiatriska diagnoserna för sex av tio sjukskrivningar.

På regeringens uppdrag har Socialstyrelsen sett över de rekommenderade sjukskrivningstiderna för att anpassa dem till dagens kunskapsläge. Enligt ett pressmeddelande har myndigheten låtit experter granska 17 olika diagnoser inom området psykiska sjukdomar och besvär.

Det har lett till en ökad differentiering av den rekommenderade längden på sjukskrivningen. Sjukskrivningstiden har delats upp i betydligt fler steg än i dag, med kortare och längre tider beroende på patientens situation. Även möjligheten att sjukskriva partiellt, det vill säga på deltid, framhålls i de nya rekommendationerna.

”Förhoppningen är att råden till den som sjukskriver blir tydligare och mer precisa än i dag”, säger Socialstyrelsens utredare Regina Ylvén i pressmeddelandet.

Socialstyrelsens rekommendationer är endast vägledande, vilket betyder att bedömningen av en persons arbetsförmåga alltid ska vara individuell. De nya rekommendationerna börjar gälla i mitten av januari 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.