Nyanländas arbetslöshet utreds

INTEGRATION2011-10-17

Arbetslösheten är högre bland utrikes födda kvinnor än män. Integrationsministern tillsätter nu en utredning för att ta reda på vad som skulle kunna ändra på detta.

Det är stora skillnader på sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor och män. Tre år efter invandringen arbetar hälften av de utrikes födda männen, men bara var femte kvinna. Det kan bero på att kvinnorna har lägre utbildning, mindre arbetslivserfarenhet och tar stort ansvar för familj och hem, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Som det är nu riskerar många av dessa kvinnor att fastna i såväl långtidsarbetslöshet som i en ekonomiskt utsatt situation”, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Den nya utredningen får därför i uppdrag att bland annat se över uttaget av föräldrapenning bland nyanlända utrikes födda kvinnor och män, analysera vilka ekonomiska incitament som kan påverka utrikes födda kvinnor att delta i etableringsinsatser och föreslå åtgärder som ökar möjligheterna för nyanlända föräldrar att kombinera sitt föräldraskap med arbete.

Utredare blir departementsrådet Elin Landell. Kartläggningen av föräldrapenning ska redovisas i ett delbetänkande senast 1 mars 2012 och uppdraget ska slutredovisas senast 15 oktober 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA