Nyanställningar ska minska stressen

POLISEN2011-03-09
Polisen i Stockholm City har en fortsatt kraftigt ökande tillströmning av passansökningar och stressen är ett arbetsmiljöproblem. Men nu får gruppen förstärkning på viss tid.

– Stressen har blivit värre. Tillströmningen av kunder ökar konstant hela tiden, säger passgruppens chef Christina Ekstrand.

Vecka 9, sportlovsveckan, var extra tuff.

Från 1 januari till och med 7 mars hade passgruppen på Kungsholmen i Stockholm hanterat 21 761 ansökningar om pass och id-kort. Det är 6 505 fler än förra året under samma period.

Christina Ekstrand avsade sig arbetsmiljödelegationen i januari med hänvisning till personalens arbetsbörda. Det gäller än, men nu känner hon en viss tillförsikt eftersom gruppen fått nyanställa.

– Tre börjar den här veckan och ytterligare tre börjar 21 mars.

Sedan årsskiftet är det ingen som slutat.

I januari efterlyste ST en översyn av antalet handläggare inom passpolisen. Ett visst gehör har man alltså fått och Susanne Larsson Forman, tillförordnad ordförande i STs lokalsektion på Polisen i Stockholm City, poängterar att ledningen anstränger sig för att finna bra lösningar.

Men hon anser att passgruppen behöver en skriftlig framåtsyftande plan för bemanningen.

– De nya handläggarna är inte tillsvidareanställda. De har fått visstid till efter sommaren.

ST har också begärt att arbetsgivaren ska undersöka hur personalen mår, något som ännu inte skett.

Susanne Larsson Forman håller det för troligt att skyddsombudet kommer att göra en skriftlig begäran med stöd av arbetsmiljölagen. Den kommer att gälla både långsiktig bemanning och den psykosociala arbetsmiljön.

Roger Jansson, tillförordnad chef på tillståndsenheten sedan en vecka tillbaka, utesluter inte att bemanningen kan utökas permanent.

– Men det vet vi inte ännu. Vi utvärderar läget kontinuerligt och diskuterar många andra åtgärder utöver bemanningen, säger han.

Stockholmspolisen har totalt 51,2 procent fler ansökningar om pass och id-kort så här långt i år jämfört med samma period 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.